Matematično
MaRaziskovalno
MaRSrečanje


CŠOD Bohinj, Ribčev Laz, 21. - 28. avgust 2011

Gasilska slika

Kaj je MARS in komu je namenjen?

MARS je raziskovalni tabor s področja matematike za srednješolce. Za udeležbo se lahko prijavi vsakdo, ki ima veselje do raziskovanja in želi preživeti teden dni počitnic v družbi vrstnikov iz vse Slovenije. Tekmovalni uspehi niso pogoj za udeležbo.

Letak (1,84 MB)

Datum in lokacija: Bohinj, od nedelje, 21. avgusta, do nedelje, 28. avgusta 2011. Bivali bomo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD Bohinj, Ribčev Laz 63, 4265 Bohinjsko Jezero), ki nudi ustrezen prostor za delo in prijetno okolico za rekreacijo in sprostitev v čudoviti gorski naravi.

Zemljevid

Več o programu: Naše strokovne aktivnosti poudarjajo raziskovanje matematičnih problemov in njihovega ozadja, ne pa reševanja tekmovalnih nalog.

 • V Mali šoli projektivne geometrije bomo spoznali matematično ozadje čudovitih odkritij renesančnih slikarjev, ki predstavljajo tudi osnovo sodobne računalniške grafike. Niz predavanj bo vodil mag. Milan Mitrović, avtor knjige Projektivna geometrija.
 • V MARSovskih delavnicah se bomo seznanili z različnimi matematičnimi zanimivostmi in nekaterimi računalniškimi orodji za matematiko (osnove programiranja, dinamična geometrija, grafična in algebrska orodja, stavljenje matematičnih besedil z LaTeX-om).
 • Večerna MARSovska predavanja bodo pripravili matematiki z različnih fakultet in raziskovalnih ustanov, ki bodo na poljuden način predstavili vlogo matematike v sodobnem svetu. Letos nas bodo predvidoma obiskali: dr. Primož Potočnik, dr. Jaka Smrekar, dr. Jernej Barbič in dr. Mihael Perman.
 • MARSovske projekte dijaki pripravijo v manjših skupinah ob pomoči mentorjev in jih predstavijo ob zaključku tabora. Teme projektov so prilagojene interesom in predznanju udeležencev. Nekaj projektov iz prejšnjih let: Problem trdnih zakonov, Vozli, Šifra: MARS, Riemannova funkcija in Eulerjev produkt, Pogled skozi NeEvklidova očala, Najhitrejša pot po MARSu, Bezierjeve krivulje, GPS pa take fore, Kako narisati bicikl, Rado graf, Eulerjeva karakteristika torusa, Zlati rez, Biljard, …
 • Vódenim strokovnim aktivnostim namenimo 6-8 ur dnevno. Nekaj preostalega časa dijaki porabijo za samostojno delo na projektih, dovolj časa pa ostane tudi za sprostitev in razvedrilo v prijetni družbi marsovcev. Organizirani družabni program bo tudi letos zabaven in izvirno marsovski. Olimpijski večer, športne in družabne igre (od Mafije do Katancev), Velika MARSovska pustolovščina in različna presenečenja so že v pripravi.

Organizator programa je DMFA Slovenije. Odgovorna oseba je dr. Boštjan Kuzman, vodja tabora David Gajser, vodja strokovnega programa pa Gašper Zadnik. Pri izvedbi sodeluje nabrušena posadka študentov matematike in mladih raziskovalcev. Izvedbo programa MARS 2011 sofinancirata Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije (Program Promocija znanosti 2010/11).

Oda MARSu

Igrišče mi gulilo je podplate,
ko skušal žog'co na nasprotno polje
sem od nasprotnika odbiti bolje.
Drselo je; pač nosil sem copate.

Oj, spanec moj, čez dan sem mislil nate,
ponoč' mi spat' pustilo ni okolje.
Predavanja; tu nisem kazal volje,
od slajdov so oči še štir'oglate.

Za zajtrk venomer le čokolino!
A za večerjo se čevap prileže.
Kako se stvari streže, ve le Nino.

Ko šerif mafiji perut prireže,
na pikniku imamo se res fino.
Še dolgo se veselje ne poleže!

Avtorji: Matej & Filip & Mitja & Vid & Jan (MARS 2010)

Vtisi udeležencev iz prejšnjih let

 • Neža & Eva, Celje: MARS je super! Predavanja so zanimiva, kar smo se naučili na delavnicah pa bomo lahko s pridom še kdaj uporabili. Zelo sva navdušeni tudi nad prijateljskim in sproščenim odnosom med dijaki in mentorji :-)
 • Aleksander, Ljubljana: Na MARSu mi je bilo zanimivo vse: od predavanj in delavnic, do dela na projektu in gradnji najdaljših cest (Katanci). Kar malo mi je žal, da sem že končal četrti letnik gimnazije, upam pa, da me bodo prihodnjič povabili v posadko.
 • Urša, Kranj: Obstajajo torej tudi načini, ko je matematika lahko zabavna, čeprav si večina najbrž misli, da smo ubrisani, ker se prostovoljno udeležimo česa takega …
 • Miha, Ljubljana: MARS je bil izjemno zanimivo popotovanje po različnih področjih matematike na način, ki znova prebudi veselje do matematičnega raziskovanja, ki ga v šolskih klopeh kar preveč zatirajo.
 • Reportaža iz revije Presek (MARS 2009).
 • Reportaža iz revije Presek (MARS 2008).
 • Prispevek iz časopisa Nedelo (MARS 2009).

Zgodovina

MARS 2011

Valid XHTML 1.0!

Valid CSS!

Facebook

Any Browser   Zadnja posodobitev: 8. julij 2011