Matematično
MaRaziskovalno
MaRSrečanje


CŠOD Bohinj, Ribčev Laz, 18. - 24. avgust 2013

MaRSovski dnevnik

Četrtek, 22. 8. 2013

Špela P. & Živa U. & Tisa Ž.

Zdi se, da noči na MaRSu enostavno niso dovolj dolge. Po zanimivem predavanju o poli????, s katerim nam je večer popestril Sergio Hiroki Koike Quinatar, smo se zavlekli v jedilnico in preživeli prve jutranje ure današnjega dne ob razglabljanju o verjetnosti v raznoraznih igrah, ki smo jih igrali. Po kratki noči smo potrebovali jutranjo budnico v obliki kave in jutranje telovadbe. Sicer je bil današnji dan v znamenju naših projektov: dopoldne smo dokončali članke, popoldne pa smo se urili v naših govorniških (ne)spretnostih. Polni entuziazma smo predavali o bosanskih specialitetah, mešanju, nasilju v stripih in nevarnostih čarovništva, za katerega smo zmotno prepričani, da je izumrlo. Naučeno smo uporabili pri pripravi predstavitev. Za naslednje leto pa imamo predlog: tečaj kreativnega pisanja.

Slika :: Projekti

Sreda, 21. 8. 2013

Tjaša K. & Mateja Č. & Tina Z.

Lepo pozdravljeni!

Po napornem večernem predavanju Boštjana Kuzmana z naslovom Sprehod do končnih polj se vam bo prilegel oddih v naravi. Danes je luna v znamenju pohoda. Zjutraj se boste podali na sprehod do korit, kjer boste jedli borovničeve štrudle. Med potjo se naužite lepote narave in si odpočite od vsakdanjega vrveža. Če boste dobili opazke na račun straha pred kobilicami, trikrat globoko vdihnite in jih ignorirajte. Če ste imeli včeraj naporno noč, si po kosilu privoščite kratek spanec, a naj ne bo predolg. Naj vaša služba ne trpi na račun zabave. Vzamite si dovolj časa , da napišete članek, ali vsaj del njega. A ne delajte vsega na enkrat, saj lahko pregorite! Med pisanjem si le vzemite čas za malico- super kompot, ki vam ga bo pripravila kuharica. Ker boste fizično aktivni, si lahko za večerjo privoščite pečen krompir in polpete.

Ljubite modrost, bolj kot ona vas

Slika :: Pohod

Torek, 20. 8. 2013

Tjaša B. & Anja D. & Nika P.

Po večerji v ponedeljek nam je Marsovec Vid K. približal računalniško olimpijado, ki je potekala v daljni Avstraliji. Tam mu je drugi dan tekmovanja uspelo osvojiti vseh 100 možnih točk pri nalogi s 5000 stikali in prav toliko vrati. Po tem je vsak večer preživel po svoje - mnogi so igrali mafijo pozno v noč, drugi so se sprehajali in raziskovali okolico doma.

Torkovo jutro je bilo deževno in mrzlo, zato smo po zajtrku telovadili kar v garderobi, kjer smo uspeli tudi melo teči, izvajati Kekčeve poskoke in se vrteti kot pri polki, čeprav smo bili brez glasbe :)

Sledil je drugi in zadnji del delavnic z naslovom Kompleksna števila in geometrija, kjer smo grafično prikazali tudi množenje kopleksnih števil, za kar v šoli pogosto zmnjka časa ali volje. Ob koncu smo predavatelja pozdravili z marsovskim pozdravom. Članica posadke Lara nas je nato učila uporabljati program GeoGebra, kjer smo začeli z osnovami (točke, premice, krožnice ...), nato pa smo se lotili bolj zabavnih funkcij. ki jih ta program omogoča (drsnik, slika, sled, pogoji, animacije ...). Sledilo je kosilo in po njem počitek.

Popoldne smo veliko časa namenili delu na projektih, kjer skupine napredujemo z različno hitrostjo. Nekateri ugotavljajo barve kap v neskončni pisani vrsti, drugi čakajo, da se strdi namišljeni gel, tretji se le igrajo z družabno igro Risk, četrti želijo v poln hotel spraviti neskončno gostov, peti s programiranjem iščejo najcenejšo pot, šesti štejejo območja v ravnini, ki jih dobimo z risanjem premic, študentje pa rešujejo problem, za katerega se z računalnikom ne da ugotoviti, če je rešljiv ali ne (če smo današnje novinarke prav izvohale in razumele). Razume se, da tudi Marsovci potrebujemo kar nekaj časa za reševanje teh zamotanih izzivov. Po napornem delu smo se razveselili večerje.

Slika :: Tekma

Ponedeljek, 19. 8. 2013

Tilen L. & Vid K. & Luka L.

Marsovki dnevnik 231ega dne v letu Gospodovem 2013 in drugega dne na MaRSu, 1999 let po smrti Gaja Avgusta Oktavijana. Preživeli smo prvo noč. Marsovsko življenje se še ni pretirano razživelo, zato smo lahko utrujeno zapustili Naseljence otoka Catan že ob pol enih zjutraj. To jutro smo se zbudili skoraj naspani. Po zajtrku in jutranji dozi kave smo se odpravili na prvi izziv v prihajajočem dnevu - telovadbo. David si je zadal nepredvideno nalogo, odteči 3 kroge okoli hiše in marsovci so mu, četudi stežka, smelo sledili. Po jutranjem pretegovanju nam je kot dopoldanski predavatelj marsovske skrivnosti matematike podeljeval Uroš Kuzman, ki je naredil uvod v vedo o geometriji in kompleksnih številih. Mladi marsovci so ga vrlo poslušali in reševali njegove uganke in zagate. Drugo dopoldansko delavnico so prevzeli ostali mentorji MaRSa, ki so popeljali poslušalce v svet LaTeXa in matematičnih člankov, pri čemer so nekateri pogrešali pomoč tehnično bolj podkovanega Ninota, ki ga letos žal prvič ni na Marsu.

Po delavnici je končno prišlo težko pričakovano kosilo, ki je marsovcem dalo novih moči, da so lahko naslednjo uro počitka izkoristili v bližnjem jezeru in v okolici doma. Po premoru in ohladitvi v jezeru pa je MaRS pretresla nepričakovana novica. Prišlo je do spremembe urnika, ki je ni pričakoval prav nihče. Večerno predavanje je bilo iz neznanih razlogov prestavljeno na sredino popoldneva, zato se je začetek dela na projektih zamaknil za nekaj časa. Po novem podajanju znanja le-tega vedno željnim marsovcem, ki so z veseljem poslušali o načrtovanju s pomankljivim orodjem je sledila posebna priprava za najhujše. Marsovci smo se znašli sredi mrzle zime v Kanadi, kjer nam je ostalo le 12 predmetov, ki smo jih morali razporediti po pomembnosti. Ekipa, ki je od "idealne" razporeditve predmetov zaostala za "le" okoli 28 točk si je zaslužila glasen marsovski pozdrav, ki smo ga vadili cel prejšnji dan. Te posebne priprave so že potekale v skupinah, v katerih bomo naslednji teden pripravljali projekte. Uvod v te je potekal takoj po dramatični rešitvi vseh prezeblih marsovcev iz Kanade. Rešena je bila celotna posadka, pri čemer ni bila poškodovana nobena \ŽIVAl.

Marsovci, ki so vsi globoko razmišljali o projektih, ki jih čakajo, so se odpravili na večerjo. Letos je izbira projektov potekala drugače, saj so zaradi nekaterih nevšečnosti pri prostovoljnem odločanju letos mentorji ekipe za projekte izbrali sami, a nezadovoljstva marsovcev s tem niso vidno sprožili. Ko se je večerja v želodcih še dobro prebavljala, je Vid pripravil kratko predavanje o letošnji mednarodni računalniški olimpijadi, saj je zaradi nujnega predhodnega pristanka ne bo mogel predstaviti z ostalimi na olimpijskem večeru. Nato pa se je že spuščala noč, ki je nad MaRS prinašala nove skrivnosti in uganke dogodivščin ki se bodo še odvijale.

Slika :: Začetek dela

Nedelja, 18. 8. 2013

Anže K. & Arthur-Louis H. & Rafi I.

Danes smo se ob petih zbrali pred CŠOD Bohinj. Neznancem smo se prijazno nasmehnili in nato nam je posadka postavila nekaj vprašanj. Ogledali smo si sobe in se potem zbrali zunaj. Posadka se nam je predstavila s posebnim marsovskim pozdravom, čemur je sledil uvod ter razdelitev v trojke za večerne aktivnosti. Spoznavno popoldne se je nadaljevalo z igro s pridevniki. Za 15 drugih udeležencev smo si morali zapomniti pravilni pridevnik in ime. Sledila je večerja in po večerji malo prostega časa. Ob osmih zvečer smo se zbrali v učilnici, kjer smo se najprej dogovorili o nekaj pravilih in se še mi naučili marsovski pozdrav. Nadaljevali smo s kvizom o stvareh, ki smo jih pred tem zaupali posadki s pomočjo anket. Po končanem kvizu nam je Mega Mogočni Matej na računalnike namestili še dva matematična programa, nato pa se v jedilnico odpravili igrat družabne igre. Tam smo ostali do poznih ur in se kasneje izčrpani odpravili spat.

Kaj je MaRS in komu je namenjen?

MaRS je raziskovalni tabor s področja matematike za srednješolce. Za udeležbo se lahko prijavi vsakdo, ki ima veselje do raziskovanja in želi preživeti teden dni počitnic v družbi vrstnikov iz vse Slovenije. Tekmovalni uspehi niso pogoj za udeležbo.

Prijave in cena: Dijaki za udeležbo prispevajo 170 €, kar vključuje bivanje in prehrano v CŠOD Bohinj. Za prijavo pošljite na e-naslov mars@dmfa.si svoje podatke (ime in priimek, naslov, telefon, šola in letnik v šolskem letu 2012/13) ter kratko motivacijsko pismo (max. 10 vrstic), zakaj si želite na MARS.

Na voljo je še nekaj prostih mest za MARS 2013. Če vas zanima, pišite na e-naslov mars@dmfa.si. Lahko pa se prijavite tudi na tabor Matematika je kul, ki bo potekal od 25. do 31. avgusta v Kopru.

Letak (0,72 MB)

Datum in lokacija: Bohinj, od nedelje, 18. avgusta, do sobote, 24. avgusta 2013. Bivali bomo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD Bohinj, Ribčev Laz 63, 4265 Bohinjsko Jezero), ki nudi ustrezen prostor za delo in prijetno okolico za rekreacijo in sprostitev v čudoviti gorski naravi.

Zemljevid

Več o programu: Naše strokovne aktivnosti poudarjajo raziskovanje matematičnih problemov in njihovega ozadja, ne pa reševanja tekmovalnih nalog.

  • V MaRSovskih delavnicah se bomo seznanili z različnimi matematičnimi zanimivostmi in nekaterimi računalniškimi orodji za matematiko (osnove programiranja, dinamična geometrija s programom GeoGebra, grafična in algebrska orodja, stavljenje matematičnih besedil z LaTeX-om).
  • Večerna MaRSovska predavanja bodo pripravili matematiki z različnih fakultet in raziskovalnih ustanov, ki bodo na poljuden način predstavili vlogo matematike v sodobnem svetu.
  • MaRSovske projekte dijaki pripravijo v manjših skupinah ob pomoči mentorjev in jih predstavijo ob zaključku tabora. Teme projektov so prilagojene interesom in predznanju udeležencev. Projekte iz prejšnjih let si lahko ogledate tukaj.
  • Vódenim strokovnim aktivnostim namenimo 6 – 8 ur dnevno. Nekaj preostalega časa dijaki porabijo za samostojno delo na projektih, dovolj časa pa ostane tudi za sprostitev in razvedrilo v prijetni družbi Marsovcev. Organizirani družabni program bo tudi letos zabaven in izvirno marsovski. Olimpijski večer, športne in družabne igre (od Mafije do Katancev), Velika MaRSovska pustolovščina in različna presenečenja so že v pripravi.

Organizator programa je DMFA Slovenije. Odgovorna oseba je dr. Boštjan Kuzman, vodja tabora Maja Alif, vodja strokovnega programa pa David Gajser. Pri izvedbi sodeluje nabrušena posadka študentov matematike in mladih raziskovalcev.

MARS 2012

Facebook

Any Browser   Zadnja posodobitev: 4. april 2013