Matematično
MaRaziskovalno
MaRSrečanje


CŠOD Fara, Kostel, 17. - 23. avgust 2014

Radijska reportaža MaRS 2014

Za ogled radijske reportaže kliknite tole povezavo.

MaRSovski dnevnik

Sobota, 23. avgust 2014

Jutro kot vsako – pa vendar drugačno. Zajtrk je prespalo več ljudi kot običajno. Spet drugi so ga dočakali, brez da bi zatisnili oči. Zajtrku ni sledila telovadba ampak pospravljanje in zadnje priprave na predstavitve. Ob pol enajstih se je začelo zares! Prišlo je kar nekaj staršev in družinskih članov naših Marsovcev. Rigorozni Rok je predstavil potek tedna, udeleženci pa svoje projekte. Marsovska odprava je bila zaključena s prijetnim čvekom ob prigrizkih v avli. Razšli smo se z mislimi, da se drugo leto ponovno vidimo. :)

Slika :: Sobota

Petek, 22. avgust 2014

Zadnji dan pred pristankom je bil zaznamovan še z zadnjimi pripravami na predstavitve, a kljub temu smo zlasti popoldne našli veliko časa za zabavo. Že takoj po jutranji telovadbi so nas mentorji sklicali na poskusne predstavitve, pred katerimi smo še malo povadili in poskusili odpraviti čim več napak ter na koncu dobili še nekaj nasvetov in mnenj s strani posadke. Kmalu po kosilu se je pričela vsakoletna Velika marsovska avantura, ki je tokrat zaradi vremena potekala predvsem po cesti in v ne tako oddaljeni okolici doma. Tokrat je bila na voljo še »bonus« naloga, sestavljena iz namigov na posameznih listkih, ki smo jo s skupnimi močmi uspeli rešiti do neke mere, njena končna rešitev pa je pripadala zmagovalni ekipi, ki si je glavno nagrado, marsovsko čokolado, razdelila z izenačeno ekipo že bolj izurjenih tekmovalk. Na koncu so zmagovalci predmet poželenja vseeno radodarno razdelili z ostalimi Marsovci, sledil pa je še marsovski piknik, na katerem smo se zabavali do jutra.

Jakob Jurij Snoj

Slika :: Petek

Četrtek, 21. avgust 2014

Peti dan tabora se je tako kot tudi vsi pred njim začel z zajtrkom, kjer smo nahranili naše želodčke in možgančke.

Ker pa nam pogled skozi okno ni obetal nič dobrega, smo jutranjo ''telovadbo'' opravili kar pred jedilnico. Polni energije in navdušenja smo si pri igri Krompirček vsi želeli postati glavni McDonald's krompirček, kar pa se nam na žalost ni uresničilo in smo večinoma ostali samo navadni krompirčki.

Dopoldne se je nadaljevalo v timskem duhu, saj je sledilo delo na projektih. Dokončali smo svoje noro dobre scenarije, si razdelili besedila in začeli s snemanjem končnega izdelka , pri čemer smo se zelo zabavali, še posebej pri poslušanju svojega glasu.

Po kosilu smo se na delavnici preizkusili v javnem nastopanju, kjer je vsaka skupina soudeležencem predstavila svojo matematično temo, pri tem pa smo ugotovili, da smo nekateri malo bolj, drugi pač malo manj vešči pri retoriki, vsak pa je od mentorjev prejel tudi koristne povratne informacije.

Popoldan smo nadaljevali s projeki, tisti malo bolj pridni oz. hitri pa smo si z vestnim delom priborili nekaj več prostega časa in smo čas do večerje izkoristili za spanje, družabne igre in igranje nogometa.

Tokratno večerno predavanje je bilo res posebno, saj nam je Sanja Fidler iz Univerze v Torontu predavala kar preko Skype-a. Med drugim smo si ogledali tudi video, kjer se robot uči natakniti nogavice. Izvedeli smo, da je samo 8% mest v ZDA nevarnejših od Chicaga, da je za sezonsko vstopnico na štadion v Torontu čakalna doba 50ih let in da ni priporočen obisk Toronta v zimskem času, saj se stopinje spustijo kar daleč pod ničlo.

Po predavanju smo se tako kot vse ostale dni posvetili druženju, igranju družabnih iger, kar se je kot pričakovano zavleklo dolgo v noč.

Kristina

Slika :: Četrtek

Sreda, 20. avgust 2014

Dan se je začel super. Najprej so nas nafutrali za zajtrk, potem pa še razvajali tako, da nam ni bilo treba na jutranjo telovadbo. Namesto tega, smo se odpravili na pohod do obljubljene peščene plaže. Bili smo vsi vznemirjeni; samo pomislite! Dolga peščena plaža, sonček, ki boža tvojo kožo, šumenje valov, leženje na udobnih ležalnikih v zavetju senčnikov in prekrasen razgled na zagorele in prepotene toples modele, ki igrajo odbojko. In kaj dobimo?!! Začnemo lahko s sončkom, ki ga ni bilo. Peščeno plažo, ki je ni bilo. V resnici z vsem prej naštetim. Dobili smo ledeno mrzlo vodo, oblačke, ki so zakrivali sonce in spustili kakšno solzico, za povrh pa še kup zmešanih matematikov, ki so se na obrežju reke Kolpe igrali carinike. Kakšno razočaranje, katastrofa! Nekateri so se, kot da bi vedeli, da z našimi upi nič ne bo, raje odpeljali na štiriurno vožnjo po nemajhnem delu naše Slovenije. Na svoji odisejadi so obiskali tri različne medicinske centre, kjer so jim radodarno razkazali svoje znanje, za povrhu pa so jih poslali domov z več spominki, ki smo jih potem vsi radovedno občudovali. Naše razočaranje je počasi plahnelo, ko smo poslušali še zadnje predavanje dr. Bauerja o matematično-računalniški umetnosti. Do konca predavanja smo bili vsi pripravljeni na nove izzive, ki smo se jih lotili pri delu na projektih. Nekatere čaka še veliko dela, ostali pa so pri delu pohiteli, da ne bi zamudili večerne nogometne tekme.

Tjaša Košenina in Živa Urbančič

Slika :: Sreda

Torek, 19. avgust 2014

Marsovski dnevnik; XIX. veliki srpan MMXIV. Natanko MM let po smrti velikega rimskega voditelja Gaja Avgusta Oktavijana. Odprava na MARS se še drži. Čeprav stežka, marsovci dnevno vstajajo in hodijo na zajtrk. Jutra postajajo težja, saj v spodnjem nadstropju cele noči mori mafija, šerif pa čas raje zapravlja s samim sabo, namesto, da bi jo iskal. Delovno jutro se je v čast velikemu rimskemu voditelju začelo s staro rimsko igro Med dvema ognjema, ki jo je za inspiracijo sicer ustvaril njegov bolj goreči naslednik Neron. Ko je mladostna sila mladih marsovcev požela izkušnje mentorjev in jih smelo premagala v dvoboju kar dvakrat zapored, so se ti le vdali in se odpravili na zasluženo predavanje dr. Andreja Bauerja o tlakovanju. Da ne bo pomote, je vredno omeniti, da gre za matematične preslikave, ploščice so namreč v domu dovolj dobro položene. Sledila je delavnica o programu Beamer, ki ga bodo marsovci lahko uporabili pri pripravi svojih predstavitev. Izmozgani marsovci so se z zadnjimi atomi moči privlekli na kosilo, kjer so si napolnili svoje rezervoarje s pleskavicami. Nato so imeli prosti čas, ki pa so ga marsikateri izmed njih (sploh moška sobana) raje porabili za malo sladkega spanja, kot pa za kaj drugega. Nato se je nadaljevalo delo na projektih, ki so jih marsovci dobili prejšnji dan. Prav v tistem trenutku, ko se je nekaterim zjasnil pogled na njihov problem, pa je inženir Matej sklical nujni sestanek. Po domu in v njegovi okolici je bilo nujno treba najti 15 predmetov različnih vrednosti. Nekatere so našli prav vsi, v tančico skrivnosti pa je ostal zavit znak ZMAS group, ki ga ni našel prav nihče, inženir Matej pa je po pričevanju nekaterih zanj razpisal nagrado v vrednosti 5€. Nekateri pohlepni posamezniki že prečesavajo okolico. Sledila je večerja (makaroni, da ne bo pomote), nato pa odmor pred predavanjem dr. Marka Orla, katerega predavanje o načrtavanju likov z ravnilom in šestilom je minilo brez skrbi vzbujajočih dogodkov.

Za tem izjemnim literarnim delom, ki se kliče dnevnik, 19. avgusta 2014 (in tudi za vsemi slovničnimi napakami), stojita Tilen in Vid.

Slika :: Torek

Ponedeljek, 18. avgust 2014

Po neprespani noči smo se zaspani Marsovci odpravili na zajtrk, kateremu je sledila jutranja »telovadba«. Potem nam je profesor Andrej Bauer predaval v Mali šoli matematično-računalniške umetnosti. Sledila je delavnica POV- Ray in zanimivo ustvarjanje src z Amorjevimi puščicami. Sledilo je kosilo in s puncami smo se sprehodile do Kolpe, kjer smo bile nad hladno temperaturo nadvse razočarane. Kasneje smo se razdelili v skupine pri projektih, in sicer po dva v skupino. Popoldne je sledila zanimiva igrica, prosti čas, zopet delo na projektih potem pa še večerja. Zvečer nam je predaval profesor Brešar, kjer smo se seznanili s »pomenom« matematike. Sedaj pa nam zopet sledi dolga noč.

Slika :: Ponedeljek

Nedelja, 17. avgust 2014

Danes smo se med 4. in 5. uro zbrali pred CŠOD Fara. Tam nas je pričakala posadka, ter nas po krajši anketi napotila v sobe. Po obilni večerji smo se napotili v učilnico, kjer smo poslušali predavanje Slavka Jeriča o športu in statistiki. Zvečer smo se odpravili jedilnico igrat raznorazne družabne igre. Tam smo ostali do poznih ur in se kasneje izčrpani odpravili spat.

Arthur-Louis Heath

Slika :: Nedelja

Kaj je MaRS in komu je namenjen?

MaRS je raziskovalni tabor s področja matematike za srednješolce. Nanj se lahko prijavi vsakdo, ki ima veselje do raziskovanja in želi preživeti teden dni počitnic v družbi vrstnikov iz vse Slovenije. Tekmovalni uspehi niso pogoj za udeležbo.

Letak (0,9 MB)

Datum in lokacija: Fara, od nedelje, 17. avgusta, do sobote, 23. avgusta 2014. Bivali bomo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD Fara, Fara 3, 1336 Kostel), ki nudi ustrezen prostor za delo in prijetno okolico za rekreacijo in sprostitev v čudoviti naravi.

MARS 2014

Facebook

DMFA

ŠOU v Ljubljani

ŠO FMF

Any Browser   Zadnja posodobitev: 27. avgust 2014