dsc_0221

Dnevnik MaRSa 2018

avtor: David Popović

Sobota, 11. avgust 2018

MaRSovci smo se prebudili še zadnjič pred pristankom. Hitro smo pojedli zajtrk in nestrpno pričakovali prihod staršev, ki jim bomo predstavili projekte. Ob pol enajstih smo se, oblečeni v letošnje MaRSovske majice, zbrali v jedilnici doma Planinka in starešina David je na hitro povedal nekaj besed. Sledile so predstavitve projektov, v katerih smo staršem poskušali razložiti kaj vse smo se v tem tednu naučili. Prišel je čas za pristanek in poslovili smo se, prepričani, da se naslednje leto spet vidimo.

Petek, 10. avgust 2018

MaRSovsko jutro je bilo tokrat zelo podobno prejšnjim. Bogat samopostrežni zajtrk, razmišljanje o uganki dneva in nato jutranja telovadba. Po ogrevanju smo tokrat tekači ubrali daljšo in zahtevnejšo pot, ki pa smo jo zelo uspešno premagali z nasmehi na obrazih. Nato smo kmalu pričeli s poskusnimi predstavitvami. Pod budnim očesom starešine Davida in pilota Roka, ki sta nam dala potrebne pripombe, smo svoje nastope še izpopolnili in se v polnosti pripravili na pristanek. Pred kosilom smo našli še nekaj prostega časa za igro nogometa na bližnjem igrišču. Sledilo je naše zadnje kosilo v CŠOD domu Planinka, nato pa so nas člani posadke sumljivo zapustili. Čas je bil namreč za tradicionalno MaRSovsko pustolovščino. Kapitan Žan nas je razdelil v skupine po tri po projektih in opremljeni z navodili za pot in zaščito proti klopom smo se podali na krožno pot. MaRSovska pustilovščina je pravi preizkus duha in telesa, saj smo po poti morali priti čim hitreje, obenem pa pravilno rešiti čim več matematično logičnih ugank, ki so nam jih postavili člani posadke na kontrolnih postajah. Na tekmovanju so se nam pridružili nekdanji MaRSovci, ki smo se jih nekateri še spominjali s prejšnjih odprav. Po večerji smo imeli slavnostno razglasitev rezultatov MaRSovske avanture. Zmagovalci Gregor, David in Nejc so prejeli veliko MaRSovsko čokolado, ki so jo razlomili in podelili z ostalimi prisotnimi. Kljub slabemu vremenu je sledil tradicionalni piknik, pri katerem smo se družili še dolgo v noč.

dsc_0261img_5703img_5737

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Četrtek, 9. avgust 2018

MaRSovci smo se zjutraj okrepčali z bogatim zajtrkom, nato pa je bil spet čas za jutranjo telovadbo. Strogost in neusmiljenost posadke v tem tednu se je končno začela obrestovati, saj se je prvič zgodilo, da si nihče zaradi zamujanja ni prislužil dodatnih sklec. Nekateri smo spet tekli, drugi pa so se zabavali z igro Kdo se boji črnega moža. Sledilo je nadaljevanje dela na projektih, kjer smo v skupinah popravljali dokumente in oddali dokončno verzijo. Pri tem smo si v celotnem dopoldnevu vzeli le kratko pavzo za skupinsko fotografiranje vseh letošnjih MaRSovcev. Posneli smo vrsto fotografij, od čisto resnih do zabavnih, ki dokazujejo, kako zelo ustvarjalni smo. Po kosilu smo imeli krajše predavanje o retoriki, pri katerem nas je praporščakinja Nina naučila veliko spretnosti, ki smo jih nato uporabljali pri pripravah na predstavitve projektov. Popoldne je hitro minilo in že je bil čas za večerjo. Po kratkem oddihu smo bili danes zelo pridni in še dolgo v noč pilili svoje predstavitve. Pripravljeni, da jih jutri predstavimo komisiji, smo odšli ven opazovati zvezdne utrinke na prečudovitem nočnem nebu.

Sreda, 8. avgust 2018

MaRSovci smo se danes prebudili v športni dan. Po zajtrku se namreč nismo odpravili na jutranjo telovadbo, ampak kar na pohod. Po gozdnih poteh in jasah smo prišli do vrhnje postaje Pohorske vzpenjače, od koder smo imeli v sončnem vremenu lep razgled na Maribor. Po prihodu v dom smo se okrepčali s kosilom, nato pa se spet lotili naših projektov. Članke smo pisali celo popoldne do večerje, ko smo že imeli rok za oddajo prve verzije.

Sledil je še zadnji večer z gostujočim predavateljem, v katerem nam je dr. Jure Kališnik razlagal o sferični geometriji. Povedal nam je, kako pojme kot so naravnost, trikotnik in daljica definiramo v splošnejših prostorih. Izpeljali smo tudi sinusni in kosinusni izrek za sferične trikotnike. Po predavanju smo nekateri utrujeni od vsega, kar se je zgodilo tisti dan, popadali v postelje, drugi pa so se z igranjem družabnih iger zabavali še dolgo.

 

image2

image1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Torek, 7. avgust 2018

Dan smo pričeli za bogato obloženo mizo. Na vratih jedilnice je že visela uganka dneva, o kateri smo nekateri takoj začeli razmišljati. Tako smo prebudili možgane, telo pa takoj po zajtrku z napeto igro med dvema ognjema. Sledil je drugi sklop predavanj v okviru osrednje MaRSovske delavnice, v katerem nam je dr. Janja Jerebic predavala o teoriji grafov. Spoznali smo nekaj rezultatov o dvodelnih grafih, na koncu pa vse naučeno povezali z igro Čebelarski turnir. Nato smo se spopadli z LaTeXom. Kapitan Žan nas je naučil osnov pisanja matematičnih izrazov v tem programskem jeziku. To nam je prav prišlo že takoj po kosilu, ko smo se zopet lotili dela na projektih. V večini skupin smo uspešno razrešili zastavljene matematične probleme in že začeli s pisanjem člankov, ki nam je vzelo večji del popoldneva. Sledil je zabaven družabni program, pri katerem smo razdeljeni v skupine po dva in tri po našem domu in okolici iskali predmete s seznama. Po okusni večerji smo z MaRSovskim pozdravom pozdravili predavateljico Alejandro Ramos Rivera, ki nas je naučila osnov Ramseyeve teorije in tega, da je popoln nered nemogoč. Pokazala nam je primere iz teorije grafov, kombinatorike in teorije števil in nas seznanila s Schurovim, Ramseyevim in van der Waerdenovim izrekom.

image2-2image1-3img_5666

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ponedeljek, 6. avgust 2018

Jutro smo začeli z zgodnjim zajtrkom, po katerem smo se odpravili na jutranjo telovadbo, ki je MaRSovce dokončno prebudila. Razdelili smo se v dve skupini – nekateri smo se odpravili na
jutranji tek v prijetnem hladu bližnjega gozda, drugi pa so se sprostili ob družabnih športnih družabnih igrah. Čim smo se vrnili z jutranje telovadbe, je bil že čas za letošnjo osrednjo MaRSovsko delavnico. V njej nam je dr. Drago Bokal ob prepletu matematike, psihologije in računalništva predstavil matematično modeliranje, probabilistično Monte Carlo metodo in njene uporabe. Razvili smo model za to, koliko znanja pridobimo ob reševanju težkih matematičnih nalog in v kakšnih čustvenih stanjih se med reševanjem znajdemo. Po predavanju smo se razdelili v skupine in začeli z delom na projektih. Matematične orehe, s katerimi se bomo ukvarjali ves teden, smo uspeli le uvodoma spoznati, ko so nas kuharice že pričakale s kosilom. Sledil je kratek odmor, nato pa nadaljevanje osrednje delavnice, v kateri smo prizkusili igro s kartami Čebelarski turnir, ki sta jo razvila dr. Bokal in njegov sin. Skozi igro smo odkrivali mogoče pristope in dokazali optimalno strategijo v nekem primeru. Popoldne smo uživali v družabnem programu s pantomimo in različnimi igrami asociacij. Za tem smo se spet posvetili projektom, kratek odmor smo si vzeli le za večerjo. Družabni večer se je zopet zavlekel v noč, saj smo se zabavali ob igranju volkodlakov, Catana in pokra.
image1-2image3image2-1

 

 

 

 

 

 

 


 

Nedelja, 5. avgust 2018

Največji MaRSovski vzlet do zdaj je uspel! Najprej smo se spoznali in vsak z vsakim spregovorili nekaj besed (prav vseh 820 kombinacij). Naučili smo se posebni MaRSovski pozdrav in ga dodobra izvadili, po tem pa smo se odpravili na okusno večerjo. Po kratkem oddihu smo prisluhnili predavatelju dr. Marjanu Jermanu, ki nas je naučil veliko o matematiki starih civilizacij. Izvedeli smo kakšne številske sisteme so uporabljali stari Egipčan in Babilonci, kako so reševali enačbe in kaj so egipčanski ulomki. Večer smo zaključili z igranjem družabnih iger, ki so nas zabavale še dolgo v noč.

 

image2image1-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizator programa je DMFA Slovenije. Odgovorna oseba in vodja strokovnega programa je David Gajser, vodja tabora pa Žan Hafner Petrovski. Pri izvedbi sodeluje nabrušena posadka študentov matematike.

Letak: MaRS 2017


Odštevanje sekund do vzleta odprave MaRS 2018
tednov
-11
-2
dni
0
-3
ur
0
-1
minut
-4
-8
sekund
-2
-1