skupinska_spletna


Dnevnik MaRSa 2019

avtorica MaRSovskega dnevnika je Tjaša Vrhovnik

avtor fotografij je Žan Hafner Petrovski

Sobota, 3. avgust 2019

Nastopil je zadnji dan našega druženja. Po zajtrku smo spakirali kovčke in nestrpno pričakovali prihod staršev. Sprejeli smo jih oblečeni v roza MaRSovske majice, nato pa so po kratkem pozdravu starešine sledile predstavitve. Vsaka skupina je opisala, s čim se je ukvarjala tekom tedna. Program se je zaključil in nastopil je čas za pristanek. Polni vtisov smo se poslovili z željo, da se čimprej spet vidimo – seveda na MaRS-u.

1

2

 

 

 

 

 

 


Petek, 2. avgust 2019

Petkovo megleno jutro je bilo precej zaspano. Zajtrku je sledila velika igra, Katan. Šest skupin MaRSovcev – novih naseljencev MaRS-a – je zbiralo dobrine, trgovalo in postavljalo naselja. Po uri in pol igranja smo dobili potencialnega zmagovalca; ko pa je ekipa uspešno rešila še zadnjo nalogo – premagala zmaja Jakoba in ukradla njegov zaklad – je bilo igre uradno konec. Vrnili smo se v dom in se še zadnjič razdelili v skupine po projektih ter začeli s pripravo predstavitev. Vzeli smo si odmor za kosilo, nato pa pridno nadaljevali z delom, zadnjimi popravki in poskusnimi predstavitvami. Popoldne je hitro minilo in že je bil čas za večerjo. Sledil je največji MaRSovski dogodek – MaRSovski piknik. Prišli so stari MaRSovci, napovedani dežni oblaki so se razkadili, vzdušje ob žaru pa je bilo imenitno. Ure so minevale kot bi trenil in v dobri družbi je prav hitro nastopilo novo jutro.

2

3

4

 

 

 

 

 


Četrtek, 1. avgust 2019

Po zajtrku smo se namesto jutranje telovadbe podali na bližnji travnik in izvedli skupinsko fotografiranje. Prav tako je vsaka skupina poskrbela za svojo naslovno fotografijo. Seveda smo se trudili poiskati izvirne motive, ki bi predstavljali naše projekte. Dopoldne smo zaključevali s pisanjem člankov in dodajali še zadnje slike, dokaze in popravke. Nato smo imeli kratek tečaj retorike, kjer smo izvedeli, kako nastopati pred občinstvom – v soboto bomo svoje delo namreč predstavili staršem. Sledilo je kosilo in nekaj prostega časa, potem pa smo se podali na veliko MaRSovsko pustolovščino. Prevzel nas je ekipni duh; tako smo lažje premagovali pot, ki se je vila gor in dol po bližnjih gozdičkih in travnikih, tekmovali s časom, vmes pa še reševali matematične naloge – tako logične kot tudi naloge o temah letošnjih delavnic in predavanj. Najhitrejši so na cilj prišli le v dobri uri. Utrujeni, a zadovoljni, smo se okrepčali z večerjo, nato pa nas je čakalo še tretje predavanje z gostom dr. Iztokom Baničem z naslovom Odprto – zaprto? Spoznavali smo odprte in zaprte množice ter se seznanili s topologijo, pomembno matematično vejo. Po predavanju je bila na vrsti težko pričakovana razglasitev zmagovalca pustolovščine; ta je z največ osvojenimi točkami postala ekipa Znoj. Tradicionalno so prejeli MaRSovsko čokolado, jo prelomili, drugi MaRSovci pa smo jih še glasno pozdravili. Večer smo kot ponavadi preživeli ob družabnih igrah.

1

2

4

 

 

 

 

 

 


Sreda, 31. julij 2019

Tudi danes smo se prebudili v sončen dan. Jutranja zaspanost je hitro minila, saj smo se po zajtrku podali na pohod. Po gozdnih poteh smo ob prijetnem klepetu sledili oznakam ptičkov na drevesih in po dobri uri hoje prispeli do hotela Bellevue. Sledil je zaslužen počitek, ki smo ga izkoristili za kartanje, posedanje na soncu in sladkanje s sladoledom, ter uživanje v razgledu na dolino. Po drugi poti smo se vrnili v dom tako hitro, da nam je pred kosilom ostalo še nekaj prostega časa. Popoldne smo imeli še zadnjo delavnico o grupah; govorili smo o preslikavah med grupami, delovanju grup na množicah, orbitah in stabilizatorjih, ter si ogledali več zgledov. Predavatelj je na koncu razglasil dva MaRSovca, ki sta najbolje reševala domače naloge z delavnic – za nagrado sta prejela čokoladici Mars. Sledilo je delo na projektih. Pridno smo pisali članke, saj nas je zvečer čakala oddaja delovne verzije. Naše delo je prekinila le večerja. Ob poznih urah je nekaterim ostalo še dovolj energije za druženje, drugi pa smo si šli nabrat moči za nov dan.

1

3

4

 

 

 

 

 

 


Torek, 30. julij 2019

Zjutraj nas je pričakalo sonce in napoved toplega dne, dokončno pa sta nas prebudila zajtrk in telovadba. Sledil je drugi del osrednje  delavnice o grupah, na kateri smo poglabljali znanje o grupah, se ukvarjali z rotacijami, simetrijami množic in podgrupami. Po krajšem odmoru je bila na vrsti delavnica LaTeX-a, urejevalnika besedil, v katerem bomo kasneje napisali članek o našem projektnem delu. Na delavnici smo se naučili napisati in oblikovati matematično besedilo. Po kosilu in nekaj prostega časa smo nadaljevali z delom v skupinah. O obravnavanih temah vemo že veliko, zato rezultati, do katerih prihajamo, postajajo vse bolj zanimivi. Nekateri smo prostore doma zamenjali za sence pod krošnjami dreves in se učili kar zunaj. Po pridnem delu je nastopil čas za druženje ob igranju Mafije, ki pa nam je žal ni uspelo odigrati do konca. Prehitela nas je ura, ki je klicala k večerji. Zvečer smo nadaljevali s projektnim delom. Zaključevali smo z obravnavanjem snovi in sedaj je čas, da naučeno sestavimo v samostojen članek. Kot smo že navajeni, po opravljenih vseh dnevnih obveznostih druženje do poznih (zgodnjih) ur nadaljujemo ob zabavnih MaRSovskih igrah.

1

dsc_0890-1

3

 

 

 

 

 

 

 


Ponedeljek, 29. julij 2019

Zbudili smo se v megleno jutro ter po zajtrku in jutranji telovadbi prisluhnili prvemu delu delavnice z naslovom Grupe v praksi (in teoriji), ki jo vodi dr. Primož Moravec. Spoznali smo se z grupami in permutacijami ter navedli nekaj primerov grup. Nato smo se razdelili v skupine, v katerih bomo do konca tedna spoznavali določeno matematično temo. Med uvodno uro smo se seznanili s projektom. Prekinilo nas je okusno kosilo, po krajšem predahu pa smo nadaljevali z delom na projektih. Uvodne definicije in trditve smo že dodobra spoznali, zato smo lahko rešili prve naloge. Sledila je delavnica, kjer smo se naučili osnov programerskega jezika Python. Možgančke smo si spočili z družabno igro, ki je preizkusila našo iznajdljivost, sodelovanje in včasih (širok) besedni zaklad. Po večerji in odmoru smo prisluhnili dr. Bojanu Moharju o risanju grafov in prekrižnih številih. Ker so se nekateri tokrat prvič srečali z grafi, smo že tekom dneva razmišljali o nalogah o grafih, ki jih je za nas pripravil gost. Na predavanju smo spoznali še hipotezi Hilla in Turána, ki kljub enostavni formulaciji ostajata nerešeni. Večer smo si po želji popestrili z druženjem z MaRSovci, med katerimi so se stkale že prave prijateljske vezi.

1

3

4

 

 

 

 

 

 


Nedelja, 28. julij 2019

Maarsovski PoPoPoPozdrav!! Vzleteli smo! Po prihodu, reševanju anket in vselitvi smo se spoznali z domom.  Seveda smo se najprej naučili letošnjega uradnega pozdrava, nato pa nadaljevali s spoznavnimi igrami. Sledili sta večerja in prvo MaRSovsko predavanje. Preko Skype-a se nam je iz Kalifornije oglasila gostja dr. Marinka Žitnik. Predavala je o umetni inteligenci in analizi velikih podatkov, kar je tudi njeno raziskovalno področje. Razlagala nam je o strojnem učenju, predstavitvi podatkov s pomočjo omrežij in grafov ter razložila nekaj algoritmov strojnega učenja. Razlago je popestrila s primeri na konkretnih podatkih npr. določanju potencialnih prijateljev na družbenih omrežjih in uporabo v medicini. Ob koncu smo ji zastavili nekaj vprašanj, nato pa hitro nadaljevali z igro, v kateri smo ugibali unikatne lastnosti drugih MaRSovcev. Prijetno smo se zabavali, nasmejali in dobili tudi prvo zmagovalno skupino, ki je bila deležna posebne časti. V pričakovanju prvega  delovnega dne in MaRSovskih dogodivščin smo se razšli.

1

2

3

 

 

 

 

 

 

Organizator programa je DMFA Slovenije. Odgovorna oseba in vodja strokovnega programa je David Gajser, vodja tabora pa Žan Hafner Petrovski. Pri izvedbi sodeluje nabrušena posadka študentov matematike.

Letak: MaRS 2017


Odštevanje sekund do vzleta odprave MaRS 2019
tednov
-6
-1
dni
0
-3
ur
0
-1
minut
-3
-8
sekund
-3
-2