skupinska_spletna


Marsovski dnevnik

Nedelja, 25. julij 2021

Mars! Marsovski pozdrav, marsovski pozdrav, marsovski pozdrav-zdrav-zdrav! Naše potovanje se je pričelo! Po prihodu je sledilo reševanje anket, ki so v pomoč pri razvrščanju v skupine, nato pa smo se v miru navajali na okolico. Kmalu nas je posadka presenetila z marsovskim pozdravom in spoznavno igro, pri kateri smo morali razmisliti o svojih manj znanih lastnostih in jih deliti s svetom. Po večerji je sledilo predavanje dr. Matevža Črepnjaka, ki nam je razložil pojem metričnih prostorov in na primerih pokazal, da krogle niso vselej okrogle - seveda le, če uspešno zapustimo nam znani evklidski prostor in razdaljo definiramo drugače. Topologija, ki je predavateljevo primarno raziskovalno področje, je pa posplošitev metričnih prostorov. Po predavanju smo za prvi dan precej prijetno presenečeni ugotovili, da nas je veliko razpoloženih za igranje družabnih iger, ki se ni končalo prav zgodaj.

1


Ponedeljek, 26. julij 2021

Po zajtrku in jutranji telovadbi smo sodelovali na prvem delu delavnice, ki jo je vodil dr. Nino Bašić. Začeli smo s precej praktičnim primerom, in sicer z izborom trojic izmed osmih kandidatov za predsednika na volitvah leta 1997, ki bodo prisotne na osmih televizijskih soočenjih. Pri tem zaradi prestrosti seveda ni zaželeno, da se dva kandidata srečata večkrat. Ta problem smo se naučili predstaviti s konfiguracijami točk in premic. Delavnici je sledila uvodna ura dela na projektih. Vsak mentor je svoji trojici dijakov predstavil temo, ki jo bo skupina obravnavala do konca tedna. Kmalu po kosilu smo se naučili še osnov programiranja v programskem jeziku Python, nato pa nadaljevali z delom na projektih. Pred večerjo smo se končno lahko nekoliko sprostili med družabnimi igrami, zvečer pa spet delali na projektih. Kljub temu, da je za nami precej naporen dan, motivacije za večerne družabne igre ni manjkalo.

1

1


Torek, 27. julij 2021

Do dopoldanskega nadaljevanja delavnice je jutro potekalo tako kot včeraj. Nato smo se naučili pisanja matematičnih besedil v urejevalniku Latex in pojedli kosilo. Naučeno smo uporabili pri delu na projektih, kjer smo v večini skupin prišli do konca raziskovalnega dela in pričeli z zapisovanjem spoznanega. Za sprostitev smo se na družabnem programu naučili treh različnih algoritmov urejanja, zanje sestavili plesno koreografijo in zaplesali na izbrano glasbo. Po večerji je sledilo večerno predavanje dr. Urbana Jezernika o načinih mešanja kart. Precej nas je zabavalo, da mešanje kart preko roke, torej to, ki ga srečamo najpogosteje, potrebuje okoli 2500 ponovitev, da lahko rečemo, da smo karte dobro premešali. Seveda je ponovno sledilo večerno druženje ob zabavnih igrah.

1

1

1


Sreda, 28. julij 2021

Tega nismo pričakovali, tokrat jutranje telovadbe sploh ni bilo. Jo je pa nadomestil dopoldanski pohod na planino Stamare, s katere smo opazovali Julijske krave in Alpe. Po povratku so se nekateri za ohladitev podali v akumulacijsko jezero ob domu. Kosilu je sledil sklepni del delavnice o konfiguracijah točk in premic, kjer smo geometrijsko definicijo konfiguracije razširili s topološko in jo opazovali v projektivni ravnini. Pred večerjo in tudi po njej smo se predali pisanju člankov. Verjetno je bil zaradi pohoda tokrat večer nekoliko bolj umirjen, zbujen je ostal le pisec dnevnika. Lep pozdrav v domovino.

1

1

1


Četrtek, 29. julij 2021

Jutro se je začelo generično nato smo se zagnali v pisanje in piljenje svojih člankov. Do kosila smo namreč morali napisano oddati. Preden smo začeli s pripravo predstavitev, smo se udeležili produktivne petminutne delavnice retorike. Polni znanja smo se zapodili še v pripravo predstavitev. Žal danes ni bilo na sporedu organiziranega družabnega programa, smo pa zato dobro pripravili teren za jutri, ko bomo drugim skupinam predstavili svoje projekte. Zvečer smo gostili predavateljico Anjo Petković Komel, ki nam je na različne načine predstavila koncept enakosti. Ko je uvedla pojem kvocientnih množic, smo ugibali, če je Anja kot mentorica na MaRSu leta 2015 element iste kvocientne množice kot Anja današnja predavateljica. Zdaj pa gremo fsekat en tvister!

1


Petek, 30. julij 2021

Današnje jutro je spet potekalo po neustaljenih tirnicah. Jutranjo telovadbo je tokrat nadomestila Velika MaRSovska pustolovščina. To pomeni, da se je vsaka skupina posebej z natančnimi navodili odpravila od doma in se poskušala znajti na gozdnih poteh. Na poti so nas na šestih postojankah čakali mentorji z zabavnimi nalogami, odgovore na dodatna vprašanja pa smo morali sproti iskati na naključnih mestih. Na koncu je bila pomembna še čistoča naše obutve, dodatne točke sta pri tej panogi prinašala oba ekstrema. Po opravljeni poti so nekateri utrjevali svoje telo s skokom v toplo jezero. Kosilu je sledil sklepni del dela na projektih in sicer priprava predstavitve. Svoje teme smo namreč skupine drugim udeležencem predstavile na zadnjem skupnem večeru, sledila je še slovesna razglasitev rezultatov dopoldanske pustolovščine in MaRSovski piknik. Poslednje nočno druženje smo precej izkoristili.

1

1

1


Sobota, 31. julij 2021

Današnje jutro je bilo mirno, saj smo bili malenkost utrujeni in razen pakiranja in pospravljanja nismo imeli drugih zadolžitev. Domovina, spet smo tu!


Avtor dnevniških zapisov: Žan Hafner Petrovski

Avtorja fotografij: Žan Hafner Petrovski in Bor Grošelj Simić