Zgodovina

avtor: Boštjan Kuzman

2006: Prvi vzlet v KopruScreen Shot 2016-04-13 at 19.05.18

Boštjan Kuzman, tedaj asistent za matematiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, sem kot nekdanji udeleženec in mentor na raziskovalnih taborih za Zoisove štipendiste že nekaj let gojil idejo o matematičnem taboru, ki ne bi bil usmerjen zgolj v priprave srednješolcev na matematična tekmovanja. Tabor bi bil odprt vsem, ki jih matematika veseli, in ne le tistim, ki so se že izkazali na tekmovanjih, na njem pa bi imeli dijaki možnost spoznavati lepoto matematike preko raznovrstnih predavanj in delavnic, hkrati pa sodelovati in se družiti z vrstniki s podobnimi interesi iz vse Slovenije.

Spomladi 2006 je ob spodbudi študentov matematike Katje Berčič in Uroša Kuzmana ideja o taboru vzklila in začela rasti, za njeno dejansko izvedbo pa so bila ključna odprta vrata tedaj novoustanovljene Univerze na Primorskem, kjer sta se zanjo zavzela Dragan Marušič in Andrej Brodnik, ter formalni organizator DMFA Koper s predsednikom Aljošo Žerjalom, preko katerega smo pridobili tudi skromno finančno podporo iz javnega razpisa Znanost mladini.

Ker kratica SMRT (Slovenski Matematični Raziskovalni Tabor) ni zvenela preveč prijazno, sem ob pripravi prvega obvestila mrzlično iskal boljše ime. Mediji so bili tisto leto polni novic o raziskovanju planeta Mars s pomočjo roverjev in nenadoma se mi je utrnilo, da se do srednješolcev, ki kažejo navdušenje za matematiko, drugi sošolci včasih obnašajo kot da so marsovci z drugega planeta. Prispodoba o raziskovanju neznanih kotičkov vesolja pa se mi je tudi sicer zdela odličen navdih za naš tabor.

Tako se je v Kopru konec avgusta 2006 na prvem, 4-dnevnem poletu na MaRS zbralo 14 dijakov in štiričlanska posadka Boštjan, Uroš in Katja, ki se ji je v zadnjem hipu pridružila še študentka fizike Mojca Miklavec. Vsak od nas je izvedel svojo delavnico, skupaj z udeleženci ob smo namiznih igrah in pripravi projektov v breztežnosti prebedeli tri noči zapored, za prvi matematični presežek pa je poskrbel Peter Šemrl, ki se je na MaRS pripeljal z motorjem in dijake očaral s predavanjem o konstrukciji realnih števil.


2007-2009: Ustvarjanje tradicije

Velik del udeležencev in celotna posadka prvega poleta se je v Koper vrnila tudi poleti 2007, ko je MaRS s podaljšanjem na teden dni začel dobivati tradicionalno podobo. V tedenski urnik smo v naslednjih letih uvrščali po 4 predavanja gostujočih predavateljev z različnih ustanov (P. Šemrl, Š. Miklavič, D. Marušič, M. Pohar Perme, P. Šparl, K. Kutnar, M. Milanič, S. Klavžar, E. Žagar, A. Ule), k delavnicam in pripravi projektov pa občasno priključili tudi predstavitve raziskovalnih nalog udeležencev ter druge priložnostne aktivnosti.

Leta 2008 smo vsebino tabora prvič posvetili vodilni temi (Grupe in simetrija) in izvedli tudi 2-dnevno zimsko srečanje, ki pa je imelo skromno lokalno udeležbo. Istega leta smo pripravili tudi Zbornik projektov 2006-2008, v katerem smo zbrali vse dosedanje dijaške projekte. Te smo po taboru jeseni predstavili tudi na Festivalu slovenske znanosti v Cankarjevem domu v Ljubljani, kar smo nekajkrat ponovili tudi v naslednjih letih.

Poleg bivših udeležencev (Nino Bašić, Maja Alif, Dejan Širaj, Primož Koželj), zdaj že študentov UL FMF, se je posadki v tem času pridružilo še nekaj njihovih sošolcev (David Gajser, Gašper Zadnik, Peter Lendero), nekaj aktivnosti s področja računalništva pa so izvajali sodelavci takrat novoustanovljene fakultete UP FAMNIT (Tine Mezgec, Andrej Kramar, Matjaž Kljun, Jernej Vičič), ki nam je nudila tudi prostore in računalniško podporo. Administrativno podporo pa sta nam  v tistem obdobju začela nuditi tudi DMFA Slovenije, posebej tedanji predsednik Milan Hladnik, in vodja projekta Promocija znanosti Jure Bajc, v okviru katerega smo pri MIZŠ pridobili dovolj finančnih sredstev za izvedbo.

Ob strokovnih aktivnostih so dozorevale tudi družabne. Tako smo leta 2007 prvič pripravili organiziran tradicionalni spoznavni večer, danes znan pod imenom Vzlet, ter Olimpijski večer s potopisnimi predstavitvami udeležencev mednarodnih olimpijad v znanju. Leta 2008 smo oblekli prve MaRSovske majice in na vroč poletni dan pripravili prvo Veliko MaRSovsko avanturo, ki se je končala v Izoli z odbojko na plaži in kopanjem v morju. Nisem več povsem prepričan, a zdi se mi, da je leta 2009 David Gajser predlagal še MaRSovski pozdrav, ki ga MaRSovci kljub občasnemu negodovanju posameznikov uporabljajo še danes, z zadnjo nočjo ob prigrizkih, kitari in harmoniki na koprskem pomolu pa smo spočeli tudi kasnejši MaRSovski piknik.


Spletne strani iz prejšnjih let

 • MaRS 2020 (Preko spleta, 28. – 30. julij)
 • MaRS 2019 (Pohorje, 28. julij – 3. avgust)
 • MaRS 2018 (Pohorje, 5. avgust – 11. avgust)
 • MaRS 2017 (Dolenja vas pri Čatežu, 13. avgust – 19. avgust)
 • MaRS 2016 (Javorniški Rovt, 14. avgust – 20. avgust)
 • MaRS 2015 (Rakov Škocjan, 16. avgust – 22. avgust)
 • MaRS 2014 (Fara, 17. avgust – 23. avgust)
 • MaRS 2013 (Bohinj, 18. avgust – 24. avgust)
 • MaRS 2012 (Fara, 17. avgust – 24. avgust)
 • MaRS 2011 (Bohinj, 21. avgust – 28. avgust)
 • MaRS 2010 (Bohinj, 15. avgust – 20. avgust)
 • MaRS 2009 (Koper, 16. avgust – 22. avgust)
 • MaRS 2008 (Koper, 24. avgust – 30. avgust)
 • MaRS 2007 (Koper, 27. avgust – 1. september)
 • MaRS 2006 (Koper, 30. avgust – 2. september)

Reportaže in časopisni prispevki